Румен Петков: Оставката на Първанов няма да бъде приета

Въпросът с оставката на лидера на АБВ не стои на дневен ред пред партията, а и да бъде поставен, то оставката няма да бъде приета. Това категорично заяви депутатът от АБВ и зам.-председател на формация Румен Петков пред bTV. Той дойде в студиото на „Лице в лице“ след работна среща на депутати на коалицията и ръководството на АБВ, на която е пресъствал и Първанов. Все пак Петков се застрахова с думите: „Той е почтен, редовен човек и сигурно ще постави въпроса пред Националния съвет на АБВ”.

„Считам, че за обществото е очевидно че това действие на г-н Първанов ще бъде отхвърлено и оставката му няма да бъде приета от членовете на АБВ“, посочи Петков. – „Всеки от нас категорично е заявил, че не приема това негово решение и се надявам, че Първанов ще се слуша в нас“, каза заместникът на Първанов и добави, че партията ще съсредоточи усилията си върху предстоящите местни избори, без да обсъжда решението за оставка.

На въпрос какво ще последва, ако АБВ бъде поставена пред избора, да остане във властта или да продължи да бъде водена от лидера си Георги Първанов, Румен Петков отговори, че участието на АБВ във властта никога не е било самоцел, а начин за реализиране на конкретни политики. Той добави, че партията ще предложи цялостен пакет от социални мерки и в случай, че не бъде приет, АБВ няма основание да продължи участието си във властта.

„Ще предложим конкретни мерки в сферата на икономиката, които да й създадат друго лице и друг атмосферен климат за развитие на страната.“, обясни Петков. По думите му, АБВ трябва да е гарантът, че няма да се разходват повече от 14 млрд лева от външния дълг, като чрез вицепремиера Ивайло Калфин и парламентарната група, и за целта ще бъдат разработени съответните механизми за контрол. Според Петков, декларираното от финансовия министър обещание в пленарната зала за редукция на дълга с 2 млрд лева има своята тежест като гаранция, изречено от парламентарната трибуна.

„За съжаление президентът Първанов има своите основания за недоверие. Трябва да кажа, че предложенията, които той направи на днешното ни заседание, бяха в тази посока – да се разработят механизми за контрол“, каза още зам.-председателят на партията. Той дебело подчерта, че АБВ не приема подхода на ГЕБР и партията ще настоява за много по-ефективни механизми на взаимодействие.

„Трябва да се носи отговорност за начина, по който се предлагат стратегически решения. Не може парламентът да бъде замерян с такива решения и да се очаква от него адекватно действие в последния момент, да не кажа – след последния момент“, коментира още депутатът от АБВ Румен Петков.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.