Румен Петков: Нужни са промени в Изборния кодекс за изборите през октомври

Има поне две важни промени на Изборния кодекс, които трябва да се случат преди предсрочния вот на пети октомври, коментира на пресконференция в ПловдивРумен Петков от ПП “АБВ”. Първата необходима промяна, според Петков е да бъде застъпен по-широко мажоритарния елемент, тъй като в момента въвеждането на по-нисък преференциален праг само имитира възможност подредбата в листите да зависи от гражданите.

Втората промяна на изборните правила трябва да бъде свързана с ограничаване на броя на застъпниците, каза Петков. По думите му, сега действащия закон на практика легализира купуването на гласове чрез набирането на огромен брой застъпници.

В отговор на серия журналистически въпроси, свързани с това кой е отговорен за разклащането на стабилността в банковата ни система Румен Петков посочи, че част от вината се носи и от главната прокуратура. По думите му, със серия активни мероприятия, свързани с необосновани арести и нахлувания във фирмени офиси, магистратите са допринесли за дестабилизацията на сектора.

„Не може системата, която трябва да се грижи за правата на гражданите и която трябва да гарантира законност да върши престъпления. Тези хора, които стоят пред банките, за да си изтеглят парите, трябва да стоят пред главна прокуратура. И съветвам хората да не си теглят парите от банките. Първо, банките са достатъчно ресурсно обезпечени и второ, като ги изтеглят, какво правят? Носят ги в тях и на практика чакат бандитите да дойдат и да им оберат домовете. Най-добре би било за тези, които са си изтеглили парите, да отидат и бързо да си ги внесат в банките“, посочи Петков. Според него в случая е имало и закъсняла и неадекватна реакция от страна на ДАНС, която е прехвърлила отговорността за опита за сриване на финансовия сектор на държавата върху двама души, които нямат капацитет да планират и реализират самостоятелно такова начинание. “Ако тези двама души са в състояние да сринат цялата ни банкова система, то значи ДАНС трябва час по-скоро да бъде закрита. Те не могат да отговорят на един проблем на националната ни сигурност. Те се занимават с всичко друго, но не и националната сигурност на България“, заключи Петков.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.