Румен Петков: Нищо не налага коалиция между БСП и ГЕРБ

Няма нещо, което да налага коалиция между БСП и ГЕРБ, коментира пред БНР Румен Петков. Бившият вътрешен министър и бивш депутат не отрича тезата, че всички – и като общество, и като държава – имаме нужда от диалог, но настоява, че отговорността за диалога носи ключовият участник в управлението, т.е. БСП.

„Ние трябваше да иницираме този диалог още с иницирането на НС. Диалогът е вече закъснял. Той е нещото, без което България не може да мине”, казва Румен Петков. Според него диалогът трябва да бъде затворен в сградата на Народното събрание, като в същото време не е повод да бъдат правени промени в правителството.

Нищо не предполага в момента дори разсъждение за втори кабинет в рамките на това народно събрание, каза още Румен Петков.

Междувременно лидерът на "Атака" Волен Сидеров заяви пред „Хоризонт”, че с обявената готовност да преговаря с големите политически партии Бойко Борисов и ГЕРБ пазарят своето завръщане в Народното събрание.

„Това, че не идват на работа и на практика подменят вота на хората, това е техен проблем. Ако искат да се връщат, ако искат да не се връщат. Но ГЕРБ в момента пазарува с ДПС и БСП своето връщане в парламента и договарят една негласна коалиция”, каза Сидеров. Според него истинската причина ГЕРБ и Борисов да напусне парламента е страхът, че ще започнат разследвания за тяхното управление и затова те търсят някакво съглашение с БСП, за да смекчат възмездието.

 Сидеров продължава да смята, че това, което се случва всеки ден на площада пред парламента и Министерския съвет не е народното недоволство, а хора, които изпълняват платени партийни поръчки. Зад тези 2-3000 човека, според Сидеров стоят „интереси, икономически интереси, енергийни лобита и кръгове, които са свързани с президента Плевнелиев и с неговите офшорни далавери, заради които бях силно нападан, включително върху главния прокурор се оказва натиск да бъда арестуван”.

Да осигуриш работа на парламента не означава подкрепа за кабинета. Така Сидеров отговори на въпроса дали подкрепя все още кабинета "Орешарски".

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.