Румен Петков: Над 5000 общински имота в Пазарджик са продадени на безценица

От 2007 г. до края на 2014 г. в Пазарджик са извършени над 5000 сделки за продажба на общински имоти за жълти стотинки. Това обяви в предаването „Тази сутрин” общинският съветник от БСП Румен Петков по повод разследването на bTV за имотното състояние на кмета на Пазарджик Тодор Попов, който живее в собствено имение, оценявано на над 1,5 млн. лева. Петков и колегата му от ОбС-Пазарджик Тодор Георгиев заявиха пред камерите на bTv, че общинският съвет неведнъж е разглеждал съмнителни сделки.

Многократно са разглеждани редица сделки с извънпазарни начални цени и с един участник, които „създават съмнения и предпоставки за недобри практики”, коментира Тодор Георгиев. Той попита защо след като имението на кмета Попов в село Паталеница е строено поне година и половина, институциите не са реагирали.

„Къде е била държавата през тези година и половина, когато са подавани празни декларации”, поиска да знае още Георгиев.

Двамата съветници отбелязаха, че пред общинския съвет на Пазарджик не е бил поставян въпросът за имотите на кмета Тодор Попов. Общината е в остър финансов дефицит, който продължава вече няколко години. Общите дългове надхвърлят 30 млн. лева при собствени приходи 20-22 млн. лева, заявиха те.

От своя страна председателят на Общинския съвет адвокат Хари Харалампиев, който беше начело на листата „Тодор Попов за Пазарджик”, защити кмета, като цитира публикации в местни медии, че Тодор Попов е най-успешният кмет на България.

„За да бъде обявен за такъв – значи има защо. Някои, които загубиха кметски пост, са много недоволни, затова има такава злост”, коментира Харалампиев, като заяви, че не е бил в селския имот на кмета и не е негова работа да знае откъде Тодор Попов има средства за него.

Както вече съобщихме, ден след излъчването на разследването на Btv, в което се показва, че кметът живее в имение за 1,5 млн. лева, а декларира заплата от 2000 лева, прокуратурата в Пазарджик и НАП се самосезираха и започнаха съответните проверки. По-късно кметът на Пазарджик Тодор Попов разпространи прессъобщение, в което се казва следното:

“Уважаеми журналисти,

Във връзка с повишения интерес и запитвания към мен, след излъчване на репортаж по една от националните телевизии тази сутрин, искам да заявя, че голяма част от изнесените данни не отговарят на истината. Подготвям детайлно обобщение на факти и обстоятелства – такива, каквито са, по случая. Идната седмица ще Ви запозная с тях.
Ценя високо професионализма на журналистите и желанието им да отразяват обективно всички гледни точки, затова разчитам, че ще мога да се възползвам от правото си на отговор.
Оставам с уважение към Вас и Вашите читатели и зрители.

Тодор Попов”

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.