Румен Петков: Конфликтът в Гърмен е заради бездействието на държавата

“Това е проблем наслояван с години и то не само в Гърмен, и ми се иска да кажа три неща от гледна точка на проблема, мека казано, защото това е много повече от проблем и (да се видят) възможностите за неговото решаване. (…) Държавата трябва да си извърви пътят, защото това е резултат от бездействието на държавата, най-общо казано, в продължение на година.”. Това коментира в студиото на bTv зам.-председателят на АБВ и бивш вътрешен министър Румен Петков. Той изрази категоричното си несъгласие държавата да продава на преференциални цени земя на ромите, които първо са строили незаконно, а сега – след събарянето на постройките – искат да строят вече законно.

“В Гърмен очевидно е нарушаван закона и да се предлага сега на тези, които са нарушили законът да си купят земята по 1,10 лв., по 1,50 лв. или по 1,40 лв. без каквито и да са законови процедури – това е цинично. Това обижда въобще българския гражданин, в това число жителите на Гърмен”, посочи Петков. Според него така се катализира допълнително напрежение – “защо на теб дава, а на мен не и кой си ти, че за теб държавата ще прави компромиси като вече си нарушил закона, т. е. по този начин нихилизма за нормативната уредба отива в едни параметри, които са абсурдни”.

Румен Петков припомни, че назад във времето имаше такива проблеми в Стара Загора и във Видин, но в голяма степен са били решени.

Не се ли излезе от тази пошла схема на Десетилетието на ромската интеграция, от която няма никакъв ефект и да спрат да се наливат пари, проблемите само ще се разрастват, отбеляза Петков. По думите му не трябва да се допуска спекулативен политически подход към Гърмен, защото този проблем може да се превърне в ежедневно гърмяща смес, ако темата стане политически спекулативна.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.