Румен Петков: Идеите за промени в съдебната система са на АБВ

Не знам защо някой се изненадва от нашата позиция. Ние внесохме първи идеите за промени в съдебната система. Предизвикахме и публични дискусии с магистратурата. Това заяви в интервю за bTv зам.-председателят на АБВ Румен Петков в коментар на разногласията с Реформаторския блок за правосъдната реформа.

„Направихме широка дискусия с професионалната общност дискусия с академичната общност”, коментира Петков и допълни, че от АБВ искат да има Съвет за съдебна реформа и това предложение е в кабинета на Цецка Цачева.

Той обясни, че партията си е запазила правото да има категорична позиция по теми, които са от особена важност и тази за съдебната система е такава. „Не сме били свидетели на такъв политически брутализъм и политически натиск през последните 20 години”, посочи той.

„Защо е този вой, след като Радан Кънев смята АБВ за несъществена част от правителството. Техният човек не участва в заседанието на комисията, когато се гледаше законопроектът. Те не могат да си контролират хората, а се вторачват в АБВ”, заяви Румен Петков.

Вчера съпредседателят на Реформаторския блок заяви в „Лице в лице”: „Винаги сме държали едно наум, че АБВ не са съществена част от мнозинството”. И допълни, че “начинът, по който статуквото „панически реагира” и „умопомрачителната медийна атака” срещу реформаторите и министър Христо Иванов, показва че идеите за съдебна реформа са в правилната посока”.

На тези думи Румен Петков реагира остро, като заяви, че АБВ най-малко може да бъде обвинявана, че е част от статуквото. „Под достойнството ми е да коментирам тези квалификации”, заяви той.

По думите му от партията за говорили с коалиционните партньори за предложенията и по темата има принципен въпрос. „Правим нещо на гърба на съдебната система въпреки магистратурата. А трябва да обсъдим с нея”, каза Петков. „Вече за всички е ясно, че идеята за промени в конституцията е смяната на този състав на ВСС”, заяви той.

Според него прокуратурата трябва да разшири обхвата на проверката си на правосъдния министър Христо Иванов.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.