Румен Петков: АБВ няма да търси свои представители в този парламент

АБВ не е участвала в последните парламентарни избори и за това няма да търси свои представители в сегашното Народно събрание. Това обяви днешният активист на гражданската формация и бивш депутат от левицата на поредната си среща с медиите. Румен Петков намери за нужно, обаче да изтъкне, че немалко народни представители от Коалиция за България в частни разговори декларират симпатии и разбиране към АБВ, но това не е повод АБВ да търси свое представителство в действащия парламент.

„Аз съм убеден, че изкуствено формиране на политическо представителство в парламента е лош знак. Лош знак към избирателите, но е много лош показател и за политическата култура в страната“, коментира Петков. Той смята за ненормално, по-малко от година от началото на новия парламент, някои от народните представители да припознаят себе си като част от политически формации, неучаствали в изборите и несъществували в предизборната кампания тогава.

„Аз не разбирам зоологическия ентусиазъм на Сергей от това събитие, който казва – ето сега няма да сме зависими от „Атака“. А досега защо бяхме зависими от „Атака“?“, коментира Румен Петков.  Според него в момента официално се наблюдава коалиция между Делян Пеевски и БСП, а „България без цензура“ била именно на Пеевски.

„Въодушевени ли са министрите от факта на тази подкрепа? И не си ли дават сметка, че има утре? И че утре ще трябва да обясняват и на децата си, че всъщност   те са били на ръчно управление при Делян Пеевски?“, каза още Петков.

Бившият министър на вътрешните работи обяви още, че ще изпрати във Висшия съдебен съвет разпореждането на Софийски районен съд за прекратяване на наказателното производство по тъжбата му срещу автора на публикацията във вестник „Галерия”.  Румен Петков подчерта несъстоятелността на разпореждането на Софийски районен съд за прекратяване на наказателното производство по тъжбата му срещу автора на публикация във вестник „Галерия” – и в детайлите на мотивите, и в стилистиката. Той планира, освен да обжалва разпореждането, и да изпрати преведено копие от него в посолствата на държавите – членки на ЕС и в ЕК.

В материала отпреди месец се твърди за наличието на записи, които свидетелстват за негови срещи с Бойко Борисов и Георги Първанов, на които се обсъждало създаването и финансирането на АБВ. Малко след това главният редактор на изданието Кристина Патрашкова отказа да предостави поисканите от държавното обвинение записи.

„Това разпореждане аз ще изпратя във ВСС, за да се знае какъв потенциал в политическия анализ има в съдебната система. За да се знае, че за българския съдия да се лъже не е проблем. Да се тиражират лъжи не е проблем. Да се тиражират клевети не е проблем. Че за българския съдия някой да бъде определян като оръженосец и пощенски гълъб, не е проблем“, обясни намеренията си Румен Петков.

Снимка: Пресцентър на АБВ

 

 

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.