Овчаров обвини Станишев за изборната загуба

Цялостно обновление на БСП трябва да започне от ръководството. Ако Сергей Станишев иска да остане авторитет в партията и в държавата, трябва да направи стъпката към цялостно обновление, включително и към собствената си оставка. Това препоръча дългогодишният член на ръководството на БСП Румен Овчаров в предаването „Здравей, България” на Нова телевизия.
По думите му, ако Станишев се чувства като лидер на БСП, трябва да покаже това свое лидерство, а не да се опитва да избяга от събитията и отговорностите.
„Той оттук нататък вече няма какво да спечели, стоейки на поста председател на БСП. Трябва да се освободи и от част от членовете на Изпълнителното бюро, които, уж защитавайки го, всъщност му вършат лоша услуга“, заяви Овчаров. Според него, това, се чува от Станишев и от “Позитано” 20 като обяснение за резултата от изборите е “най-меко недостатъчно сериозно”: Да обявиш, че не припознаваш министрите, че те, тека да се каже, изведнъж се оказаха някакви си хора, дошли отнякъде, при положение, че само преди 15 дни си обявявал, че 85% от предизборната ти програма е изпълнена от тези министри и то твоята предизборна програма, с твоите социална ангажименти, доста несериозно и очевидно базирано върху очакванията, че хората съвсем не помнят това, което си говорил самият ти.
Румен Овчаров обаче се съгласи с тезата на сегашното ръководство на БСП, че АБВ е отнела десетки хиляди гласове – “80-90 хиляди гласа, не всички, разбира се, от БСП, но АБВ така или иначе ги получи”, отчете Овчаров. Той обаче критикува и лансираната от някои ръководители на БСП теза, че нищо особено не се е случило с партията, тя така си губи на евроизбори.
“Тази теза също не е достатъчно убедителна, защото точно БСП беше партията, която най-много държеше да направи тези европейски избори вътрешнопартийни. Ние залагахме на тезата, че тези избори ще покажат дали Бойко Борисов ще се върне на власт”, изтъкна Овчаров. Според него е грешка, че БСП е направила всичко, за да бъде евровотът третиран от българските избиратели като вътрешни избори.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.