Румен Ненков: Българите живеят в дефицит на справедливост

“Депутатите трябва да носят своята отговорност за промените в Конституцията. Те искаха да се застраховатq но Конституционния съд не се легитимира от избори, а ролята му е да защитава Конституцията”. Това коментира в предаването „Тази сутрин” на bTv конституционния съдия Румен Ненков по повод решението на Конституционния съд да не се произнася по питането на парламента за подготвените промени в основния закон. Ненков предположи, че с питането си до КС, може би депутатите са искали да отложат по някакъв начин решението за конституционните промени, но може да се каже, че това донякъде се дължи на липсата на достатъчна подкрепа на предложенията в парлалента.

Както вече съобщихме, на 17 септември десет от 12-те членове на КС се съгласиха със становището на съдията докладчик Румен Ненков, че предварителното питане за предстоящи изменения в основния закон е недопустимо. На обратното мнение са били само Пламен Киров и Борис Велчев. Ден по-късно пред телевизия “България он ер” Ненков обясни, че депутатите нямат процедура, която да им даде право да спрат законодателния процес за изчакване на решение на КС. “Депутатите получават легитимност пряко от изборите и до обнародването на закона не може никой друг държавен орган да им издава указания и да се произнася по техните законодателни идеи. Депутатите трябва да продължат със започнатата процедури и да ги довършат”, заяви конституционният съдия.

Днес, пред bTv, Румен Ненков изтъкна, че не е толкова важно каква оценка дава Европа на правосъдната ни система, а по-важното е, че тя е дадена от българските граждани, които живеят в дефицит на справедливост.

Причината (за този дефицит на справедливост) е в това, че знакови дела се бавят, а идентични казуси се решават по различен начин. Това сочи политически натиск или корупция, коментира конституционният съдия Румен Ненков. – “Това, че определени дела от обществен интерес или се бавят или се взимат нелогични решения по тях, това говори, че има определен натиск върху съдебната система за подобни решения. Все пак виждате каква битка се води относно овладяването на всеки пост в съдебната система”. По думите на Румен Ненков, идеята да се ограничи влиянието на партиите по отношение на назначаването и уволняването на хора в съдебната система е добра идея, друг е въпроса да видим как тази идея ще се осъществи.

“Реформите в съдебната система обаче няма да са възможни без именно промени в конституцията, защото сегашната структура на системата има нужда от основна промяна”, коментира съдия Румен Ненков. Според него са нужни и сериозни промени в Закона за съдебната власт и още по-важно е от кого и как ще се изпълняват после новите текстове в закона.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.