Румен Йончев оглави Комисията за българите в чужбина

На днешното си заседание Народното събрание избра депутатът от БДЦ Румен Йончев за председател на новосъздадената парламентарна Комисия по политиките за българите в чужбина.

„Създаването на тази комисия е важен знак от страна на Народното събрание към българските общности по света“, коментира Румен Йончев. Според него предстои много работа по преглед на законодателството в тази област и по адаптиране на мерки и политики, които да отчитат реалностите днес.

„Освен етническите българи, живеещи в страните от региона, които бяха забравени в продължение на десетилетия, над 2 млн. българи напуснаха страната и живеят по света. Те имат специфични проблеми, които не намират цялостни решения в днешните закони“, заяви Румен Йончев в кулоарите на парламента. Депутатът от БДЦ изтъкна, че трябва своевременно да се занимаем с проблемите на гражданските и избирателните права на тези наши сънародници, със съхранението на тяхната културна и етническа идентичност.

„Демографската криза у нас поставя пред нас и въпроса как да привлечем и интегрираме в нашето общество многото етнически българи, които биха искали да учат, работят и живеят в България, как да използваме този огромен потенциал за да осигурим бъдеще на икономиката ни, на социалната и образователната системи, на нацията ни като цяло“, заяви още Румен Йончев.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.