Румен Йончев: Излишно е партиите да събират подписи за избори

Процедурата по събиране на подписи за явяване на избори е излишна това заяви в студиото на “Гореща точка” по TV7 Румен Йончев, лидер на Земеделски народен съюз (ЗНС) и член на “България без цензура” (ББЦ). Според него, отказът от тези подписки е един от начините да се избегне злоупотребата с лични данни за политически цели.
Всяка нова формация така или иначе минава през процедура на регистрация, за която също се изискват подписи, при това много повече от необходимите 2500 за регистрация на избори, аргументира се Йончев.
Румен Йончев и Рада Коджабашева от ББЦ коментираха скандала с кражбата на ЕГН-та и подписи, които бяха открити в подписки, подкрепящи определени партии, без притежателите на личните данни изобщо да подозират, че са се подписали.
Очевидно е, че има лошо управление на личните данни и е скандално, че някой злоупотребява с тях за политически цели, заяви Йончев. Самият той е станал жертва на измама, след като откри подписа и ЕГН-то си в подписка на “Синьо единство”. В същото време личните му данни липсвали от подписката, където реално се е подписал.
Още по-скандално е според него, че всеки работодател разполага с данните на служителите си и в момента някои началници привикват подчинените си и ги разпитват защо са се подписали в даден списък.
Тайна на личните данни у нас на практика не съществува, заяви Рада Коджабашева от ББЦ. Тя е категорична, че злоупотребите налагат да се промени Закона за личните данни.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.