Румен Йончев: ГЕРБ ще крепят кабинета, не са готови за избори

Борисов е най-големият поддръжник на Орешарски и ще го държи до последно, защото той не иска избори веднага, тъй като не е готов за избори. Това каза по ТВ7 председателят на ЗНС Румен Йончев, който вчера внесе от името на ББЦ промени в Изборния кодекс за задължително гласуване. Йончев прогнозира, че хоризонтът на този парламент ще бъде изкуствено удължен заради страха на Борисов от незабавни избори. Според лидера на ЗНС Борисов иска да има служебно правителство на ГЕРБ, което да организира изборите и след това да реализира сделката с ДПС за управление по-нататък. По думите на Румен Йончев, причината всички политически сили да се дръпнат изведнъж от идеята за задължителния вот е ДПС и договорките, които вървят под масата с тях.

Йончев изтъкна, че ще се бори до последно предлаганите от ББЦ промени в Изборния кодекс, въвеждащи задължително гласуване, да влязат в пленарна зала. „Не виждам никакъв проблем да се случат тези промени, при положение, че и БСП, и ГЕРБ обявиха, че приемат тази идея”, каза депутатът. Според него провеждането на референдум по изборни въпроси без да има задължително гласуване би било престъпление към демокрацията. Йончев се обяви против избори 2 в 1 (парламентарен вот и референдум за задължителното гласуване), тъй като, според него, така 20% от гласоподавателите ще решават за цялата нация.

Хората като че ли не мислят и не гласуват. Ако имаш задължение да отидеш и гласуваш, ще трябва и да помислиш, коментира още Йончев. Освен това, според него, с въвеждането на задължителното гласуване ще се решат проблемите с представителността на българската демокрация и контролирания вот.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.