Румен Йончев: ББЦ няма да е златният пръст на ГЕРБ

Разговорите между екипите на ГЕРБ и “България без цензура” се оказаха най-кратките от началото на консултациите за съставяне на правителство, а обобщението може да се каже с една дума: неразбирателство.

“ББЦ няма да бъде “златният пръст” на правителството”, коментира на пресконференцията след срещата Румен Йончев. Колегата му Светлин Танчев допълни: “Може би сме достатъчно малки за ГЕРБ и те нямат нужда от нашата помощ”.

Неразбирателството явно е било тотално и вероятно предваритерно обмислено и възприето като тактика от страна на ГЕРБ – в противовес на вчерашната декларация на ББЦ, че са склонни да отстъпят от много претенции към ГЕРБ “в името на това България да има час по-скоро стабилно парламентарно мнозинство и работещо правителство”.

Разгледахме само четири точки и констатирахме диаметрално противоположни мнения, коментира Менда Стоянова от ГЕРБ. Което е повече от странно, при положение, че и двете формации определят позиционирането си в политическото пространство като център-дясно. За сравнение: при разговорите си с БСП емисарите на Бойко Борисов минаха по целия конспект и констатираха пълно разбирателство по 4 от принципно “разделителните” червени линии.

На този етап бе декларирано, че не се предвижда втора среща между представители на ГЕРБ и ББЦ, тъй като участниците в разговорите са
решили да преустановят дебатите помежду си.

“Няма да има втора среща с ББЦ”, изтъкна и Цецка Цачева след продължилите малко повече от два часа консултации с партията на Николай Бареков.

“Ще продължим да създаваме нормална среда на управление. Уместно прекратихме срещата, защото констатирахме различия между нас. Това, което правим през последните дни е да предотвратим правенето на политика под натиск”, коментира още Румен Йончев от ББЦ.

При този развой на събитията вероятността от съставяне на коалиционно правителство с мандата на ГЕРБ изглежда все по-малка. Депутатите на ГЕРБ и Патриотичния фронт не са достатъчни за постигане на мнозинство. От друга страна ПФ има сериозни възражения срещу присъствието на партията на Корман Исмаилов и Касим Дал в коалицията на реформаторите, а те на свой ред подозират Борисов в нежелание за общо управление и опити да ги разцепи. “Атака” най-вероятно няма да се ями на консултациите с ГЕРБ, а АБВ също е с твърде малочислена парламентарна група и редица декларирани несъвместимости с ГЕРБ.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.