Румен Гечев: Ще има конкурси за пари от бюджет-2014

„За първи път 500-600 млн. лв. ще бъдат разпределени от бюджета на пазарен принцип. Това се прави за първи път във фискалната история на България”, коментира пред парламентарните репортери депутатът от левицата Румен Гечев, зам.-председател на Комисия по икономическата политика и туризъм. По неговите думи това означава, че отделните министерства ще се състезават по основата на проекти, които биха довели увеличение на инвестициите и стимулиране на икономическия растеж в краткосрочен, средносрочен и дългосрочен план.

„Тези инвестиционни проекти ще бъдат насочени не само към реализация през 2014г, но и през следващите няколко години. По този начин различните сектори на икономиката, министерства и региони ще се състезават, представяйки възможно най-добрите проекти, които да спечелят бюджет на финансиране”, обясни Гечев. Той поясни, че в момента се разработват конкретните показатели и критерии, по които ще бъдат организирани тези конкурси. „Ние ще търсим реализация на висока заетост, на висока инвестиционна възвръщаемост и възможности за увеличение на износа”, категоричен бе Гечев.

„Ние възвръщаме приоритетното финансиране на българското образование и наука, увеличавайки бюджетните разходи в тази сфера. Това е едно стратегическо решение, тъй като знаете, че резултатите от инвестициите в образование и наука не са светкавични. Те не са краткосрочни, но ние искаме да започнем една нова политика, в която българската държава трайно и независимо от цвета на управление, постепенно да увеличава инвестициите в сферата на образованието и науката, за да можем да се доближим до средните показатели на ЕС. Няма излизане от икономическа криза и траен икономически растеж в страна, която няма достатъчно високо равнище на образование и наука”, заключи Румен Гечев.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.