Румен Гечев обвини фирми за бързи кредити в терор над гражданите

Депутатът от левицата и зам.-председател на Комисията по икономическа политика и туризъм Румен Гечев Гечев коментира, че по негово мнение най-притеснителното в отношенията между някои фирми, раздаващи бързи кредити и закъснели с вноските граждани е тропането по вратите и денонощното заплашване на хората.
“Поемам ангажимента, като депутат в 42-то Народно събрание, с моите колеги да направим промени и в другите закони, за да ограничим такъв терор и механизмите и инструментите, които се използват. Не можем да позволим българските граждани, които са изпаднали във временно затруднение да бъдат тероризирани от когото и да било”, заяви категорично Румен Гечев в ефира на bTv. По думите му обаче всички проблеми с бързите кредити и небанковите институции не могат да се решат само с един закон. Гечев информира, че той и колегите му от Комисията по икономическа политика очакват официалното становище на Европейската централна банка, за да изберат системата, при която ще защитят българските граждани и ще възстановят баланса на интересите.
“Ние ще поискаме небанковите институции, които раздават такива кредити да минат от регистрационен към лицензионен режим. Това означава качествена промяна в контрола и регулирането на тези институции. Искаме да изключим от пазара случайните играчи и да останат тези сериозни фирми, които спазват европейските правила при раздаването на тези кредити”, изтъкна Румен Гечев. По думите му новите изисквания включват и две други важни промени: небанковите институции да представят капитал, който се обсъжда да се движи между 2 и 5 млн. лв. и доказването на произхода на капитала. Според депутата това означава, че разбойници и откровени спекуланти ще бъдат изключени от този пазар, за да не се случват такива трагедии, за които научаваме всеки ден.
Помолен да коментира дали така няма да останат само големите фирми на пазара, Гечев обясни, че във финансовата сфера нещата се различават, защото не е едно и също някой да има крава и да продава млякото и това някой да си “играе на банки и на финансиране”.
“Ние няма да правим промени, които не съответстват на европейската практика. Въпросът е не дали фирмите са дребни или големи, а дали следват европейските правила. Дали работят в защита на своя интерес и на интереса на своите клиенти или само за извличане на спекулативни печалби в българския, негативен смисъл на думата”, категоричен бе депутатът от Коалиция за България. Румен Гечев допълни, че се взимат конкретни мерки между първо и втори четене на Закона за потребителския кредит, но предстоят и промени, които ще бъдат предложени в зала в близките 4-5 седмици.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.