Румен Гечев: Държавата улесни спекулантите на горива

Депутатът Румен Гечев от БСП-Лява България коментира последните масови проверки по бензиностанциите, като “кампанийно предизборно мероприятие”, което е било “предварително обречено”.

“На практика българската държава улесни спекулантите. За мен е изключително странно, че официални лица от най-високо равнище обясняваха, че тръгват проверки. Така те казаха на евентуалните мошеници по бензиностанциите да си фиксират апаратите или да си сменят състава на горивата. Такова чудо по света аз не съм виждал”, каза Гечев в студиото на Нова ТВ, като допълни, че това обезсмисля цялата проверка. Депутатът изтъкна, че след приключването на проверките не е било оповестено нито кои са нарушителите, нито какви точно са нарушенията.

Народният представител от РБ Мартин Димитров изтъкна, че у нас цените на горивата продължават да са по-високи от средните за ЕС нива.

“Без акциза и ДДС-то, цената на дизела вчера е била втората най-висока в ЕС. Тя е с 22 стотинки над средната за ЕС”. Бензинът е бил с 13 стотинки по-скъп от средното за ЕС, а неговата цена е била четвъртата най-висока в ЕС, заяви Мартин Димитров. Депутатът от Реформаторския блок допълни, че категорично не приема тезата на министъра на икономиката Божидар Лукарски (също от РБ), че държавата няма механизми да се намесва на пазара на горива.

Мартин Димитров изтъкна, че Комисията за защита на конкуренцията, която трябва да контролира цените на горивата, не е ефективна и припомни, че в Закона за защита на конкуренцията ние, по настояване на Реформаторите е записано, че тези хора не могат да бъдат избирани за следващ мандат. Депутатът се надява, че новият състав на КЗК ще разкрие дали има картел при търговията с горива и ще въведе тежки санкции при разкриването на лоши практики.

Вчера в някои градове се проведоха рехави протести срещу високите цени и ниското качество на горивата. Организаторите на протестите обявиха, че ще продължат с акциите си.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.