Румен Чолаков: Няма как да не подкрепим референдума

Румен Чолаков е председател на „Милениум клуб България“, който обединява завършили и работещи извън страната българи, родени след 1981 г. Чолаков е адвокат в Kirkland&Ellis Internatoinal. Завършил е история в Кеймбридж, Великобритания (Тринити Колидж), и право в University of Law (London) и Kaplan Law School. 

 

„Милениум клуб“ подкрепи референдума на Слави Трифонов. Имате ли информация дали българите във Великобритания биха подкрепили идеите за промяна на избирателната система и за финансирането на партиите у нас?

– Няма как да не подкрепим референдума, иницииран от „Шоуто на Слави”, когато над 680 000 българи са поискали неговото провеждане. Тук е важно обаче да уточним, че „Милениум клуб“ направи кампания, целяща да се повдигне избирателната активност и участието в гласуването на референдума, но ние не сме подкрепили гласуването с „да” или „не” на който и да е било от трите въпроса, тъй като имаме различни мнения.

Българите във Великобритания, както и всички други българи по света, а и у нас, искат да видят промяна в страната ни, и то действителна и необратима. Липсата на справедливост, на скъсване с прехода (както като мислене и говорене, така и като личности), на икономически напредък е създала обстановка на постоянно статукво, на безсилие и апатия. Затова една нова избирателна система се вижда като някаква надежда за развитие или поне на раздвижване на тази задушаваща политическа еднаквост.

Колкото до партийните субсидии, те станаха нарицателно за бизнес начинание, „стартъп” на политически предприемачи, които целят единствено да преминат бариерата от 1%, но реално без да имат желание или визия за сериозно участие в управлението на страната. В същото време големите партии пръскат десетки милиони от бюджета за цели, съвсем различни от тяхното предназначение. Българите във Великобритания много ценим подпомагането на нови политически проекти, които да стъпят на краката си и да се борят, но субсидията засега не е довела до нищо такова.

Кой от трите въпроса ви се вижда най-смислен?

– Най-смисленият въпрос е този, който екипът на „Шоуто на Слави” не зададе: свикването на Велико народно събрание. Съществуването на тази институция само по себе си е слабост, която пречи на развитието на България, и тя трябва възможно най-скоро да бъде свикана за последен път и премахната от самата нея. По-важното обаче е, че чрез нея „Шоуто на Слави” можеше да прокара много по-градивни и трайни промени, които нямаше да могат да бъдат спирани от Конституционния съд или от Народното събрание, отколкото могат да бъдат постигнати с референдума, а самите граждани можеха да имат пряко участие в законодателството.

Задължителното гласуване беше прието със закон, но то присъства и във въпросите за референдума. Същевременно част от политиците смятат, че то е противоконституционно. Каква е позицията ви за задължителния вот?

– Аз твърдо подкрепям задължителното гласуване. Какво е държавата? Това не е някаква абстрактна конструкция, независима, отделна и отдалечена от нас, която искаме и трябва да игнорираме максимално, докато си гледаме работата. Напротив, държавата, това сме ние, гражданите, и ние имаме не само права, но и задължения към нея, в просвещенския смисъл на обществения договор. Думата „идиот” в Атина произлиза от хората, които не са искали да участват в политиката, тези, които са преследвали само личните си интереси. В този смисъл „идиотите” в България са твърде много заради обезверението и политическата апатия и това позволява на купени гласове, малцинствени партии, насилствени агитации и изборни машинации да оказват диспропорционално голямо влияние върху изборите у нас. Инициативният комитет на „Шоуто на Слави” можеше да проведе повече дебати, както и силна информационна кампания, която да разясни какво се прие тихомълком като задължително гласуване от управляващата коалиция.

Мажоритарната система как би дала гаранции, че в парламента ще влязат почтени политици?

– Няма нито една система, която да даде гаранции, че в парламента ще влязат почтени политици. Това зависи единствено от гражданите. Ако ние сме готови да гласуваме за престъпници, мошеници, авторитарни, компрометирани и некомпетентни личности, то и сегашната система е напълно предразположена и нищо не може да ни спре. Ако сме готови да си продадем гласа, купувачи винаги ще се намерят. Но това, което мажоритарното гласуване прави, е да прехвърли изцяло избора и отговорността в ръцете на гражданите, и те вече няма да могат да се крият зад партийни извинения.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.