Румънците ще избират президент на балотаж на 16 ноември

Вчерашните президентски избори в Румъния не излъчиха победител, а до урните отидоха само 51 процента от имащите право на глас. Голяма част от живеещите в чужбина румънци пък бяха възпрепятствани от упражняване на вота си заради намаляването наполовина на избирателните секции извън граница. В крайна сметка на 16 ноември ще се проведе балотаж между сегашния премиер Виктор Понта, спечелил малко над 37% от гласовете и кметът на град Сибиу Клаус Йоханис за когото са дали своя вот около 30 на сто от гласувалите.

Наблюдателите отбелязват, че независимо кой ще победи, тези избори ще сложат край на войната между институциите. Досегашният премиер, социалдемократът Понта и сегашния президент Бъсеску трудно намираха общ език, а преди две години Понта дори организира референдум за отстраняването на Бъсеску.

В същото време предизборната реторика на Понта предизвика притеснение, защото той заложи на националистически лозунги и постоянно наблягаше на факта, че е истински, православен румънец, за разлика от Клаус Йоханис, който е представител на германското малцинство в Румъния, предаде БТА. Освен това, Виктор Понта не крие симпатиите си към политици като Владимир Путин, Реджеп Ердоган и Виктор Орбан.

В надпреварата за президентския дворец “Котрочени” участваха общо 14 кандидати. Има вероятност изборите да имат и трети тур. Срещу Йоханис се води дело за несъвместимост, по което се очаква Върховният касационен съд да се произнесе на 18 ноември.

Според националната агенция за прозрачност, докато е бил кмет на Сибиу, Йоханис е бил в нарушение на закона и изобщо не е трябвало да се явява на изборите. Ако решението на съда потвърди тези обвинения, в края на месеца е възможно да се състои втори балотаж, съобщи БНТ

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.