Румънското правителство оцеля при вот на недоверие

Румънският парламент отхвърли внесения от опозицията вот на недоверие срещу правителството на Виктор Понта.

194 от народните представители подкрепиха вота на недоверие, но за приемането му бяха необходими гласовете на половината плюс един от депутатите в 554-членния парламент, тоест 278 гласа. 13 депутати гласуваха „против“, а седем от гласовете бяха анулирани.

Вотът на недоверие беше внесен, след като по-рано този месец премиерът Понта беше обвинен от Националната дирекция за борба с корупцията в неверни декларации, съучастие в данъчни измами, пране на пари и конфликт на интереси. Президентът Клаус Йоханис също поиска оставката му.

В залата присъстваха 417 народни представители, а само 214 от тях гласуваха, след като управляващата коалиция предприе стратегия, според която депутатите ѝ да присъстват на обсъждането на вота на недоверие, но да не участват в тайното гласуване.

Според коментари в местния печат днес тази стратегия била предприета, за да бъдат избегнати евентуални изненади от недоволни депутати социалдемократи.

Междувременно, по време на обсъждането и гласуването на вота на недоверие, в редица румънски градове бяха организирани антиправителствени протести. Жители на градовете Тимишоара, Клуж, Алба Юлия, Констанца, Плоещ, Търгу Жиу и други излязоха на улицата, за да поискат оставката на Понта.

„Искаме чиста страна“, „Долу правителството, долу червената чума!“, „Долу правителството на Пинокио“ скандираха протестиращи в Тимишоара.

Плакати с надписи „Не искаме престъпен премиер“, „Долу ръцете от правосъдието“ носеха демонстрантите в Алба Юлия, а в Констанца протестиращи донесоха стол, към който беше привързана кукла с надписи: „Твърде голям стол за твърде малък премиер“ и „Понта: вързан съм за стола с вериги, освободете ме“.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.