Румънският президент поиска оставката на премиера

Румънският президент Клаус Йоханис поиска премиера Виктор Понта да подаде оставка, след като специализираната прокуратура за борба с корупцията в Румъния започна криминално разследване срещу министър-председдателя.

По мое мнение, е невъзможна ситуация за Румъния премиер да бъде обвинен в престъпления. От друга страна, за Румъния, най-лошото нещо, което може да се случи сега, е политическа криза. Като се има предвид всичко това, аз искам оставката на премиера Виктор Понта, заяви президентът Йоханис, цитиран от румънски медии и местни и световни агенции.

Както вече съобщихме, по-рано днес премиерът Понта бе извикан в специализираната прокуратура за борба с корупцията, където бе разпитан по обвинения като фалшификации, пране на пари, конфликт на интереси и избягване на данъци по времето, когато е работил като адвокат през 2007 година. Освен това прокуратурата поиска и имунитета на Понта.

Виктор Понта коментира скандала в профила си в социалната мрежа Фейсбук.

“Аз бях назначен от румънския парламент и само парламентът може да ме уволни! Вярвам, че зачитането на конституционните принципи е от съществено значение за нашето общество и не мога да приема, че един прокурор е над парламента, правителството и гражданите на тази страна! Това би означавало диктатура и вярвам, че 25 години след 1989-а ще бъде голяма грешка за всички нас”.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.