Румънски прокурори разследват премиера Понта за корупция

Румънски прокурори в петък заявиха, че са започнали криминално разследване на министър-председателя Виктор Понта, който е заподозрян в укриване на данъци и пране на пари, съобщи “Фокус” като се позова на информация на AFP. Прокурорите са подали формална молба в парламента, който може да свали имунитета на премиера, за да може разследването да продължи, се казва в декларация на антикорупционната агенция (DNA) на страната.

Новината за поредно разследване на висш румънски политик, при това действащ, веднага бе тиражирана от световните агенции. Те информират, че днес Виктор Понта е бил призован на разпит в сградата на специализираната прокуратура за борба с корупцията. Действащият премиер се разследва за редица престъпления – пране на пари, укриване на данъци и конфликт на интереси, измама и други. Според властите в Румъния престъпленията, за които се разследва Виктор Понта, са били извършени докато е имал своя частна адвокатска практика. Местни медии цитират съобщение на специализираната прокуратура за борба с корупцията, според което подозренията срещу Понта са свързани с делото на сенатора и бивш министър Дан Сова, който също е обвинен в злоупотреба с власт.

Световните агенции напомнят, че пред март оставка подаде финансовият министър на Румъния Дариус Вълков. Това стана, след като срещу него започнаха дела за корупция. Неговият тъст и редица депутати също са обект на разследване.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.