Румъния ще изнася газ, но не и през “Южен поток”

Румъния се е отказала от идеята за транзит на румънски природен газ през „Южен поток”. Това стана ясно от думите на президента на страната Траян Бъсеску след срещата на Съвета на ЕС в Брюксел, съобщи “Фокус”, като се позовава на информация на Mediafax. По думите на Бъсеску, „нито един грам, нито един кубичен метър газ няма да преминава през „Южен поток”. Освен това президентът на Румъния е коментирал като “неприемливи” оценките на Европейската комисия за това, че Румъния може да остане без енергоносители в случай на намаляване на газовите доставки от страна на Русия.

Украинското издание “Обозревател” цитира думите на Бъсеску, че Румъния няма проблем с вноса на газ, тъй като 80% от потребяваното от нея гориво добива сама, а само некритичните 20% се компенсират от Русия. Освен това, според Бъсеску, за износа на румънски газ ще е достатъчно оборудването на националната компания „Трансгаз”.

Междувременно Македония стана поредната балканска страна, която получи предупреждение за усложненията от изграждането на руския газопровод „Южен поток” по отношение на нейното бъдеще в ЕС. EU Observer цитира ръководителя на секретариата на Европейската енергийна общност Янез Копач, който казва, че споразумението за „Южен поток”, сключено между Скопие и Москва, не съответства на законодателството на ЕС в енергийната сфера. Копач изтъква също така, че Македония ще трябва да прекрати участието си в „Южен поток” или да подпише ново споразумение, ако иска да стане страна-членка на ЕС.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.