Румъния не иска да участва в проекта “Южен поток”

След провала на проекта "Набуко" президентът на Румъния Траян Бъсеску смята за несериозен разглеждания от правителството вариант страната да се включи към руския газопровод "Южен поток", предаде БНР като се позова на агенция РЕГНУМ.

Според Бъсеску, трябва да се ускори процесът на оценка и добив на шистов газ, както и на газ и петрол от потвърдени находища в Черно море. По думите му, ако Румъния още днес поеме по този път, то след не повече от четири години ще може да добива газ от алтернативни източници.

Изграждането на газопровода "Южен поток" е в интерес на България и той ще бъде реализиран, заяви в петък в парламента министърът на икономиката  Драгомир Стойнев. По време на петъчния парламентарен контрол Стойнев увери депутатите, че за момента България изостава с около 30 дни от графика за реализация на проекта, но се прави всичко възможно този проект наистина да се осъществи, защото е стратегически. Стойнев допълни, че прекалено много са проектите, които не се реализират, затова правителството трябва да гони националните интереси и "Южен поток" да стане факт. Министърът заяви, че е разочарован, че "Набуко" няма да мине през България.

Междувременно вицепрезидентът на азербайджанската Държавна петролна компания СОКАР Елшад Насиров коментира, че изборът на ТАП за доставка на азербайджански природен газ за Европа не означава, че Азербайджан се е отказал от плановете за доставка на газ в България. Според Насиров, цитиран от азербайджанския икономически сайт abc.az, България може да стане първия купувач на доставяния по ТАП азербайджански газ за Европа. "Между Гърция, където ще преминава ТАП, и България има съединителен газопровод, който може да работи в двупосочен режим. Ако това се окаже технически възможно, то България ще може по него да купува азербайджански газ още на първия етап от неговото транспортиране до Европа", заяви Насиров.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.