Румъния намали ДДС върху храните с 15%, чака се поевтиняване с 12 на сто

Храните у нас-некачествени и по-скъпи

От 1 юни Румъния шоково намали с 15% данък “Добавена стойност” върху храните и безалкохолните напитки и занапред той ще е едва 9 процента. Според правителството мярката ще създаде трудова заетост, ще увеличи потреблението и ще подпомогне бедните, тъй като по-ниското ДДС с 15 пункта се отнася за всички сектори на хранителната индустрия – производители, супермаркети и ресторанти, съобщи БНТ.

Прогнозата е за спад на цените с 12 процента. За държавната хазна това означава по-малко приходи с около 5 милиарда леи, или 1,230 милиарда долара. Според премиера Виктор Понта обаче по-голямата част от сумата ще бъде компенсирана от по-доброто събиране на данъци. Хората в Румъния харчат около една трета от месечните си доходи за храна, докато у нас повечето от домакинствата отделят за храна близо половината от доходите си.

У нас вече няколко правителства отказват да въведат диференцирана ставка на ДДС с по-малка тежест върху храните, книгите и учебниците, стоките за деца и т.н. У нас ставката е от най-високите в Европа. В Чехия ДДС върху храните е 15%, в Гърция е 13%, в Испания и Словакия е 10%, а в Люксембург е едва 3%.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.