Рублата се срина, заради новите санкции на ЕС срещу Русия

Новите санкции на Европейския съюз срещу Русия, заради конфликта в Украйна влязоха в сила, след като бяха публикувани в Официалния вестник на съюза. Новите санкции включват физически или юридически лица, образувания или органи, които осъществяват сделки със сепаратистките групировки в украинския регион Донбас.
След влизането в сила на санкциите руската рубла удари ново дъно спрямо долара. В момента щатската валута се разменя за 37.72 рубли.
Предишният исторически минимум на рубрата спрямо долара бе в края на август, когато щатската валута поскъпна до 37,0260 рубли, а еврото до 48,72 рубли. Тогава падането на рублата бе обяснено с безпокойството на инвеститорите около възможно засилване на западните санкциите срещу Москва заради украинската криза, а сега е пряко следствие от влизането на новите санкции в сила и очакваните подобни мерки от страна на САЩ.
Предишният най-нисък курс на рублата бе регистриран през март, когато Русия анексира Крим.
Въведените днес санкции на ЕС срещу русия са насочени срещу руски банки и петролни компании, включително “Роснефт”, “Транснефт” и “Газпром нефт”, както и срещу 12 руски фирми от отбранителната индустрия, сред които заводите на марката “Калашников”, както и “Уралвагонзавод” и “Оборонпром”.

В досегашния списък на лица със забрана за пътуване в Евросъюза и замразени финансови активи са добавени още 24 души. Сред тях са заместник-председателя на руската Дума Игор Лебедев, заместник-председателят на Съвета на федерациите Юри Воробьов, националистът и депутат от Думата Владимир Жириновски, Александр Захарченко, премиер на т.нар. “Донецка народна република”, неговият “военен министър”, ръководителят на Донбаската народна милиция, Геннади Ципкалов, министър-председател на т.нар. “Луганска народна република”.

От Брюксел коментираха, че до края на месеца обаче ще бъде направена подробна оценка дали се спазват примирието и прекратяването на огъня. В зависимост от това, в много кратки срокове може да бъде взето решение за промяна или прекратяване на действието на всички рестриктивни мерки или на част от тях. От своя страна, руското външно министерство съобщи, че страната ще отговори на новите европейски санкции с контрамерки, които ще бъдат съизмерими с нанесените от тях икономически загуби.

Съединените щати също ще обявят днес нови наказателни мерки срещу Русия, заради действията й в Източна Украйна. Според агенция Ройтерс, Вашингтон ще намали още повече достъпа на най-големите руски банки до американски капитали и ще ореже инвестициите в проучванията за петрол в Арктика. Президентът Барак Обама обяви, че санкциите ще увеличат политическата изолация на Русия, както и икономическите й разходи.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.