Розопроизводители разсипаха тонове розов цвят в знак на протест

Розопроизводителите от Карлово излязоха на спонтанен протест днес. Недоволни земеделци блокираха Подбалканския път София-Бургас край карловското село Розино и разпръснаха тонове розов цвят. След това протестът продължи пред сградата на общината в Карлово, предаде БНТ.
Розопроизводителите протестират заради драстичния спад на изкупната цена на розовия цвят. Те твърдят, че има картел. Земеделците заявиха, че готвят национален протест във връзка с ниската изкупна цена на розовия цвят. В протеста ще се включат розопроизводители от 8 общини.
Утре за кратко ще бъде блокиран пътят Пещера-Пловдив.
Розопроизводителите заплашват и че ще изкоренят розовите насаждения, защото малко след започването на розобера изкупната цена паднала от 2,50 лева на 1,80 лева за килограм. Земеделците обясняват, че обмислят да спрат да прибират реколтата, защото търпят големи загуби. Във връзка с това производителят на розов цвят Пламен Шопов заяви, че в сектора има картел. Хората изнемогват, мъчат се, цветът пада, догодина розовата долина ще стане долината на бурените, допълни земеделецът.
Производителите са сигурно, че причината за по-ниската изкупна цена не е по-ниско качество на материала, нито свръхпроизводството от миналата година.
Още преди няколко дни зам.-председателят на социалната комисия в НС Георги Гьоков бе на среща с розопроизводители и розоберачи. Той поиска държавата да гарантира минимална цена при изкупване на розовия цвят, както е при тютюна. По думите му обаче управляващите нямат интерес и няма да го направят. Розоберачи дойдоха в изнесената Приемна на депутата, за да представят проблема с еднодневните договори, които предизвикват затруднения и при работодателите и при работниците, защото се плащат осигуровки, но не се зачитат за трудов стаж. Розопреработвателите изнудват розопроизводителите чрез ниската изкупна цена, този натиск и хаос трябва да се спре, настояха хората, заети в розопроизводството.

Жители от общината, дошли в Приемната, искат денонощно присъствие на  полицаи, заради  международния трафик, преминаващ през Гурково. Според тях работното време от 8 до 17ч., не дава сигурност на населението и предпоставя опасности. Гурковци се надяват да се реконструират всички  пътища в общината. От Паничерево пък настояват пътната им връзка с общинския център да се реконструира незабавно.
В Приемната депутатът от БСП изслуша проблемите на хората в малките населени места, които са свързани с инфраструктура, некачествени ремонти, недостатъчни пенсии, социални въпроси, липса на перспектива и др. „Управляващите забравиха за малките населени места, за хората, които ежедневно оцеляваме”, споделиха с болка хората от гурковския край, които живеят много трудно. Социални работници се оплакаха от ниските работни заплати, от липсата на защита при работа с рискови групи.
„Сегашните управляващи не виждат електорална подкрепа сред българските пенсионери, определят ги като лош човешки материал. Дадоха много средства за саниране, а за децата, за пенсионерите пари няма. В здравеопазването положението е трагично.”, каза Гьоков по време на срещите си. По думите му за 10 години управление на ГЕРБ болниците в България задлъжняха с близо 450 млн.лв. „Управляващите нарушават Конституцията и принципите за равнопоставеност, солидарност и диалог. Европейската комисия критикува България, че минималната работна заплата се увеличава без да се спазват някакви правила. БСП внесе законопроект за възрастните хора, който имаше за цел да регламентира отношението на държавата към възрастните хора, но той отново не бе приет.”, подчерта Гьоков.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.