Росица Янакиева оспорва избора на кмет на Перник

Изборът на общинския съветник от ГЕРБ Иван Иванов за кмет на община Перник е незаконен. Това твърди бившият кмет на Перник и настоящ депутат и заместник-председател на 43-тото Народно събрание Росица Янакиева.

Иван Иванов бе избран за кмет на Перник не на предсрочни частични кметски избори, а на извънредна сесия в петък на градския Общински съвет, след което веднага положи клетва и влезе в кметския кабинет, в който доскоро работеше Росица Янакиева. Според нея Иванов няма статут на кмет, избран е в нарушение на закона и дори не са прекратени по законовия ред правомощията му общински съветник. Янакиева обвини ОбС-Перник в припряност и бързане. По думите й, според закона и в момента функциите на кмет изпълнява заместник-кметът Илинка Никифорова, на която правомощията са делегирани с нарочна заповед на избрания от гражданите кмет.

Росица Янакиева смята, че трябва да бъде насрочен частичен избор на кмет на Перник по силата на ЗМСМА, чл. 42, ал. 4 и ал. 5, защото до изтичането на мандата има повече от една година. Дотогава временен кмет е някой от заместник-кметовете, категорична е Янакиева.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.