Росен Плевнелиев: Ще свикам Народното събрание на 21 май

21 май е датата около която постигнахме консенсус за първо заседание на 42-ото Народно събрание. Това каза президентът Росен Плевнелиев на брифинг след консултации с четирите парламентарно представени политически сили в новия парламент на България. Държавният глава отново изтъкна, че днес не е провеждал политически консултации за връчване на мандат за съставяне на правителство, а консултации за датата за свикване на 42-ото Народно събрание.

Първото заседание на парламента ще се проведе на 21 май. Не по-късно от утре ще подпиша указа за свикване на Народното събрание, увери Росен Плевнелиев. Той изрази надежда, че депутатите ще проведат дебати и ще постигнат съгласие за приоритетите, по които ще работят и ще огласят тези приоритети още преди съставянето на правителство.

Надявам се да имаме парламент и правителство, които да изкарат своя мандат докрай, посочи още президентът Плевнелиев. Държавния глава увери, че ще се придържа твърдо към конституционните си правомощия, както и че президентската институция няма да е мястото, където се правят коалиции.

Президентът няма да отлага, а ще върви напред към формирането на парламент и работещо правителство. Това каза Росен Плевнелиев в отговор на въпрос за искането за касиране на изборите. -„Ако някой реши да сезира Конституционния съд, това е негово конституционно право. Като президент ще се съобразя с това решение”, каза президентът.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.