Росен Плевнелиев: Растежът не може да бъде купен

„Растежът не може да бъде купен, а трябва да бъде постиган с реформи, които ни правят по-конкурентоспособни“. Това заяви вчера президентът Росен Плевнелиев в изказването си пред лидерите, участници в Деветата среща на върха на Азиатско-европейския форум в Лаос. Плевнелиев допълни, че икономическият растеж трябва да бъде устойчив, с отговорност към бъдещите поколения, и да се базира върху легитимни приоритети и стратегическо планиране. Президентът посочи България като пример за успеха на европейския модел на икономическа и социална конвергенция.
 

Българският държавен глава очерта подхода за постигане на устойчив икономически растеж в първия панел на форума, посветен на икономически и финансови въпроси. Росен Плевнелиев открои три основни стълба за постигане на конкурентоспособност, като постави на първо място финансовата и регулаторна подкрепа за малките и средните предприятия. Президентът припомни, че малкият и среден бизнес в България осигурява две трети от работните места в страната. Инвестициите в интелигентни технологии, енергийна ефективност, технологичният обмен и нови индустриални политики, са вторият основен фактор за конкурентоспособност, счита държавният глава. По думите му, България в момента работи за позиционирането си като регионален център за информационни и комуникационни технологии и в производството на храни. Третият стълб за постигане на конкурентоспособност са предприемачеството, образованието и развитието на инфраструктурата.

В бъдеще успешни ще бъдат само нациите с дългосрочна визия, прогнозира Росен Плевнелиев. Според него, липсата на стратегическо мислене и на дългосрочно планиране ще доведе до ниска ефективност и лоши резултати. „Икономическата криза показа колко са свързани икономиките и сега е време да превърнем тези зависимости във възможности“, призова българският президент на форума.

Междувременно стана ясно, че Русия все още проявява интерес към строителството на  АЕЦ „Белене".

„Премиерът на Русия Дмитрий Медведев и президентът на България Росен Плевнелиев са обсъдили въпроси, свързани с реализирането на проекта с руско участие за строителството на атомна електроцентрала на българска територия”. Това съобщи руският вицепремиер Аркадий Дворкович, цитиран от ИТАР-ТАСС и РИА „Новости". Дворкович посочи, че Медведев и Плевнелиев са провели неофициална беседа по време на Деветата среща на върха на държавните и правителствените ръководители на страните членки на Азиатско-европейския форум АСЕМ, която се провежда в Лаос.

„В България има сложни отношения към ядрените проекти. Въпреки това, обсъждането продължава. Ние продължаваме да имаме интерес към този проект", каза руският вицепремиер.

Както е известно, в края на месец март правителството на България обяви, че прекратява строителството на АЕЦ „Белене", а в края на януари ще има референдум с въпрос дали да се развива ядрената енергетика чрез строителството на нова мощност.

Днес, 6 ноември, президентът Росен Плевнелиев ще вземе участие в сесиите, посветени на глобални и регионални въпроси и на социалното и културното сътрудничество. Държавният глава ще има срещи с президента на Лаоската народнодемократична република Чумали Саясон, с президента на Монголия Цахиа Елбегдорж и с министър-председателя на Кралство Тайланд Инглук Шинаватра.

 

На снимката: "Семейна снимка" на държавните и правителствените ръководители на страните от Азиатско-европейския форум (АСЕМ).

 
Автор: Пресцентър на президентството

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.