Росен Плевнелиев обяви, че в Черно море предстоят няколко учения на НАТО

Плевнелиев няма да се кандидатира за втори мандат

Българският президент Росен Плевнелиев съобщи в интервю за Deutschlandfunk, че в близко бъдеще по крайбрежието на Черно море ще се проведат няколко учения с участието на български, румънски, турски, американски и френски партньори от НАТО, предаде „Фокус”.
“Наблюдаваме засилена активност на кораби на Алианса в Черно море, включително няколко американски и френски кораба. Тези действия са координирани с нас”, поясни Плевнелиев.
“Целта на всичко това е да демонстрираме, проверим и засилим нашето сътрудничество, солидарност и ефективност”, допълни държавният глава.
Украинският народ трябва сам да прави изборите за своето бъдеще, казва Плевнелиев в интервюто.
„Днес ние наблюдаваме една нова, агресивна руска политика. Ясно е, че с анексирането на Крим ясните основи на международната правна система биват поставени под въпрос”, коментира държавният глава, като допълва, че подобна политика ни връща в 19 век, когато съдбата на малките държави е била решавана от големите сили.
„Ние се безпокоим относно някои аспекти от руската политика. Президентът Владимир Путин заяви ясно и недвусмислено, че си взима правото да осъществи интервенция на местата, където има руски интересни и руски малцинства. Ние обаче си задаваме въпроса: Къде е това? Той не поясни. Въпреки всичко Кремъл не иска война”, заключава Плевнелиев.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.