Росен Плевнелиев: Не съм послушен президент и не влизам във войни

Приветствам решението на Съвета на министрите на ЕС – това е мъдро, солидарно и честно решение, тъй като посочва проблемите и се вслуша в гласа на държавите членки на ЕС в региона, които познават ситуацията и имат какво да кажат. Това коментира пред журналисти президентът Росен Плевнелиев. Държавният глава участва в церемонията „Зелен град на България” и връчи на Столична община наградата за най-зелен град на България в категория „Населено място с над 200 000 жители”.

По темата за Македония, според Плевнелиев решението на Съвета на министрите, освен че посочва проблемите, ще помогне и за намирането на техните решения. Президентът напомни, че за добрата воля на македонската страна България „ще съди само по делата”.

„България протяга ръка към Македония в името на една обща цел и аз вярвам, че взетите решения ще бъдат правилни”, каза още Росен Плевнелиев.

Президентът отрече да има конфликт с вицепремиера Цветанов.

България няма послушен и зависим президент, а президент, който спазва Конституцията, коментира Росен Плевнелиев. „Конституцията гласи, че президентският пост е надпартиен и (държавният глава) не влиза в персонални войни”, каза Плевнелиев в отговор на молбата да коментира изказването на вицепремиера Цветан Цветанов, че ролята на президента е само протоколна.

Именно според Конституцията, която е водеща в моето управление, в Конституционния съд трябва да влезе най-добрият и достоен кандидат, каза още Росен Плевнелиев. Според президента, Конституцията не включва само правила, но има и морал. Плевнелиев бе категоричен, че във време преди избори, той ще продължава да напомням за този морал.

Изборът на кандидат за конституционен съдия не трябва да бъде плод на договорки между политически партии, а да е част от усещането на целия народ, коментира Плевнелиев. Той изрази надежда, че „третият път всички парламентарно представени политически партии и парламентът да направят една процедура, в която да има няколко достойни кандидатури, които не са плод на политически договорки, а са част от усещането на всички нас, че в Конституционния съд отиват най-достойните и най-моралните”.

Убеден съм, че от третия път ще се справим. Конституционният съд го заслужава, добави държавният глава.

На въпрос какво е обсъждал вчера на „Дондуков” 2 с министър-председателя Бойко Борисов, президентът Плевнелиев каза:”Важното е, че с премиера Бойко Борисов споделяме общи мнения по отношение на казуса с Македония и за избора на конституционен съдия и това се вижда в нашите действия”.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.