“Росатом” изпълни договори с енергийни компании от САЩ за $ 11,5 милиарда

След завършването на програмата за използване на заряди от ядрени оръжия за мирни цели ВОУ-НОУ (високообогатен уран – нискообогатен уран) обемът на договорите на руската държавна корпорация „Росатом” с американски енергийни компании достига 11,5 милиарда долара. Новината съобщи специализираният сайт atominfo, като цитира Сергей Кириенко, генерален директор на “Росатом”.

Програмата ВОУ-НОУ или “Мегатонове в мегавати” е стартирала през 1993 година, когато САЩ и Русия са подписали споразумение, предполагащо използване на урана от ядрените оръжия като гориво за атомни електроцентрали. Кириенко уточни, че програмата е била завършена в края на миналата година. Става ясно, че отт обявените сделки за 11,5 милиарда долара общо 5,5 милиарда долара приходи са директни договори със собственици на АЕЦ, а останалите 6 милиарда са от договор с голямата енергийна компания USEC.

Кириенко подчерта, че «Росатом» е успял да запази позициите си на американския пазар и след завършване на дългосрочната програма ВОУ-НОУ. Според думите му, следващата стъпка на пътя на сътрудничеството с американските компании-оператори на АЕЦ ще бъде подписване на договори за доставка на руски горивни касети за американски АЕЦ.

На 12 декември 2013 г. последната партида уран от Русия бе доставена по море от Санкт-Петербург в порт Балтимор (САЩ). По същото време Сергей Кириенко и министърът на енергетиката на САЩ Ернест Монис обсъдиха във Вашингтон текущото състояние и перспективите за руско-американското сътрудничество в енергийната сфера, в това число и въпросите за ядрените изследвания, търговското взаимодействие, а също и за ядрената безопасност и неразпространението на ядреното оръжие.

По време на визитата САЩ и Русия отбелязаха успешното завършване на програмата ВОУ-НОУ, в рамките на която 500 тона високообагатен уран от руски ядрени бойни глави (еквивалентно на 20 хиляди бойни заряда) беше преработен и доставен в САЩ като суровина, която бе преработена в гориво за американските енергийни реактори.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.