“Росатом” и Китай обмислят съвместно производство на плаващи АЕЦ

Държавната корпорация „Росатом“ обсъжда с Китай създаване на съвместно предприятие за производство и експлоатация на плаващи атомни плаващи топлоелектроцентрали с малка мощност, съобщи специализираният сайт “Атоминфо”. Цитират се източници, близки до “Росатом”, според които тематиката за плаващите АЕЦ е станала актуална след посещението на руския президент Владимир Путин в Шанхай през май 2014 година, когато беше подписан и 30 годишният газов договор на сума 400 милиарда долара.

“Русия е заинтересована от строителството на плаващи платформи за проекта на плаващи атомни топло-електроцентрали (ПАТЕЦ) с малка мощност, и затова настоява да се произвеждат в Китай, а окончателния монтаж на реактора и останалото оборудване – в Русия. КНР, напротив, иска монтажът на оборудването да се извършва при тях”, – описва източникът преговорните позиции.

Генералният директор на „Росэнергоатом“ Евгений Романов, счита, че форматът за съвместно предприятие с Китай не е приоритетен вариант за сътрудничеството, но вижда преспективите в това Китай да произвежда плавателните съдове, а “Росатом” да инсталира съответното оборудване.

Проектът за плаващи АЕЦ представлява нов клас енергийни източници на базата на руските технологии за атомно корабостроене. Първоначално той е замислен за топло и електроснабдяване на отдалечените райони на Арктика и Далечния Изток. През декември 2012 година „Росэнергоатом“ и „Балтийский завод – Судостроение“ са подписали договор за дострояване на плаващ енергоблок „Академик Ломоносов“. Пускането в експлоатация е планирано за 2018 година.

Илюстрация: Атоминфо

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.