„РОСАТОМ” гарантира доставките на гориво за АЕЦ „Козлодуй”

„Росатом“ изпълнява в срок всички задължения по доставката на свежо ядрено гориво и обратното извозване на отработено ядрено гориво към чуждестранните си партньори. Това се посочва в  разпространено днес съобщение на руската държавна компания във връзка с усложнената ситуация в Украйна и въведените там забрани.

„Независимо от забраната за движение на железопътни композиции, натоварени с продукция, свързана с ядрения горивен цикъл през територията на Украйна, която беше издадена от Държавния комитет по ядрено регулиране на Украйна на 28 януари 2014 година, компанията за гориво на „Росатом” – „ТВЕЛ” ще изпълнява своите задължения по доставката на ядрено гориво за чуждестранните АЕЦ” – заяви вицепрезидентът на ТВЕЛ Василий Константинов. „Продължаваме да работим в обичайния си режим с всички чуждестранни партньори и те се отнесоха с разбиране към промяната на маршрута”, подчерта Константинов.

По думите на официалния представител на „Росатом” Сергей Новиков, за своевременната доставка на ядрено гориво от Русия е възможно да бъдат използвани варианти, алтернативни на маршрута през Украйна. „Те могат да се различават както от географска, така и от логистична гледна точка”, отбеляза Сергей Новиков.

Експерти на „Росатом“ отбелязват, че при необходимост компанията има вариант за транспортиране на горивните елементи със самолет по алтернативни маршрути.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.