Ромите от Гърмен обявиха, че няма да напуснат домовете си

Ромите в Гърмен са категорични, че няма да напуснат квартал “Кремиковци”. Те не искат общината да им търси и намира алтернативни жилища, защото няма да изоставят бараките си в махалата. Това заяви ромският лидер Юлиян Герасимов, цитиран от електронни медии. Според него планът на държавата и общината за извеждане на обитателите на 124-те незаконни постройки няма шанс да се осъществи – не само заради нежеланието на ромите, но и защото, според тях, няма как да се намерят домове на 750 души, тъй като в целия регион няма и една свободна къща, в която може да се настанят роми.

Преди дни ЕСПЧ и ОССЕ се обявиха против събарянето на незаконните постройки преди да бъде осигурен покрив над главите на построилите ги, а БХК започна дело срещу България в Страсбург.

В сряда тримата вицепремиери, както и министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова имаха среща с кметицата на Гърмен Минка Капитанова, както и с областния управител на Благоевград Бисер Михайлов, след която Лиляна Павлова, обяви, че оттук нататък намирането на жилища за ромите и разрушаването на незаконните постройки вече е отговорност и ангажимент на община Гърмен.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.