Романо Проди пита какво общо имат САЩ с Украйна

Бившият премиер на Италия и бивш председател на ЕС Романо Проди разкритикува политиката на Евросъюза по отношение на Украйна.

“Решенията, които ЕС се налага да вземе във връзка със ситуацията в Украйна, не трябва да наливат вода във воденицата на САЩ по отношение към Русия. Какво общо имат изобщо САЩ с Украйна?”, заяви Проди на международна конференция в италианския град Фиезоле, посветена на проблемите на ЕС, цитиран от БГНЕС.

“Проблемът се състои в това, че Европа е разделена. ЕС генерира предложения, но после не ги реализира. Евросъюзът не успява да демонстрира единство. Ако Европа беше единна, кризата в Украйна вече да беше разрешена”, отбеляза бившият италиански премиер и шеф на Еврокомисията.

По-рано Проди нееднократно заяви, че украинската криза би могла да бъде разрешена при съвместни действия на ЕС и Русия.
“Украйна не е нито на Русия, нито на ЕС. Украйна трябва да се превърне в мост между тях”, е категоричното мнение на бившия председател на ЕК.

Романо Проди е италиански икономист и левоцентристки политик, министър-председател на Италия в периода 1996-1998 и от 2006 до 2008. Бе избран и работи като председател на Европейската комисия от 1999 до 2004 г.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.