Роман Василев излиза вън от съдебната система

Бившият заместник-градски прокурор, а сега редови обвинител в апелативната специализирана прокуратура Роман Василев е подал заявление до ВСС, че напуска съдебната система по лични причини, съобщиха електронни медии. Очаква се днес ВСС да гласува заявлението на Василев, което присъства като извънредна точка в дневния ред.

През последните години Роман Василев бе сред главните действащи лица в два ог големите публични скандали. В качеството си на заместник-градски прокурор на София Василев присъства на показния арест на бившия военен министър Николай Цонев. На разпространения тогава от пресцентъра на МВР видеоматериал се чува как Василев нарича Цонев абсолютен престъпник и нарежда да бъде поставен на колене. Тези му действия му донесоха обаче едва порицание.

По-късно, по време на делото срещу Николай Цонев, съдия Петър Сантиров и бившия главен секретар на МФ Тенчо Попов стана ясно, че Василев е допускал редица гафове, злоупотребявал е с правомощията си като сам е искал и разписвал СРС. Всичко това бе констатирано в мотивите на СГС и заради множеството нарушения при използването на СРС тримата бяха оправдани. Присъдата бе потвърдена и от Софийския апелативен съд, припомня “Правен свят”.

Василев бе забъркан и в скандал с журналист от Медиапул, писал за неговите злоупотреби със СРС и заради това викан на разпити с настояване да разкрие източниците си.

От 2003 г. Роман Василев бе заместник-градски прокурор на София, като ръководеше и специалния отдел на СГП за борба с организираната престъпност, корупцията, прането на пари и злоупотребите с еврофондове.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.