Роман Василев: Имаме по-добри резултати от Румъния в борбата с корупцията

Не съм убеден, че Румъния има по-добри резултати от България. България е на първо място по внесени дела за корупция и работа по отношение на корупцията, като се вземе статистиката за период от 5 години. Това каза в студиото на bTV бившият заместник-градски прокурор на София Роман Василев. Той припомни, че първият осъден политик е Фидел Беев. Владимир Кузов е следващият депутат. Има 7-8 съдии, прокурори, следователи, председатели на агенции, осъдени за корупция и злоупотреба с власт, изреди Роман Василев. По думите му, в България винаги се занимаваме закъсняващите влакове, а не с тези, които идват навреме.
Според Роман Василев в момента не наблюдаваме битки в полето на съдебната система, няма схватка и между главния прокурор Сотир Цацаров и шефа на ВКС Лозан Панов, а по-скоро само огласяване на различни позиции.

Според Василев направените промени в Конституцията са математически. „Някой сети ли се да погледне бавното движение на делата, връщането на делата, някой сети ли се, че по времето на министър Маргарита Попова и Диана Ковачева имаше един нов Наказателен кодекс, нов НПК. Реформата тръгва от МВР, прокуратура, съд, няма как да тръгне отгоре надолу. Не може разследването да не се променя и в същото време да искаме да се промени крайният акт”, подчерта бившият заместник-градски прокурор на София.

От 2 години Роман Василев е извън правораздавателната система и в момента работи в голяма международна компания.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.