Ройтерс: Русия е заплашвала членки на ООН преди гласуването за Крим

Съветът за сигурност на ООН окачестви "Ислямска държава" като безпрецедентна заплаха за мира и сигурността на планетата

Русия е заплашила няколко източноевропейски и централноазиатски държави, че ще им отмъсти в случай, че гласуват в подкрепа на резолюцията за Крим на Общото събрание на ООН, предаде bTv, като се позова на информация на Ройтерс. Според дипломати от организацията, пожелали анонимност пред агенцията, сред заплашваните страни са били Молдова, Киргизстан, Таджикистан и няколко африкански държави.
Говорител на представителството на Русия в ООН обаче отрекъл пред Ройтерс информацията с думите: „Не сме заплашвали никоя държава, просто им обяснихме ситуацията”.
Официални представители на Киргизстан и Таджикистан отказали коментари пред агенцията. Посланикът на Молдова в ООН обаче се съгласил на изявление. „Не съм присъствал на въпросната дискусия, затова нито мога да отрека, нито да потвърдя информацията. Винаги преди гласуване обаче, особено на подобни важни въпроси, те се обсъждат предварително с редица държави”, заявил той.
Резолюцията, според която референдумът за присъединяването на полуострова към Русия е невалиден, бе прокарана със 100 гласа “за”, 11 “против” и 58 “въздържали се”. 24 държави от 193-членното Общо събрание не участваха в гласуването.
При това по-рано руското външно министерство обвини западните страни в упражняване на натиск, „политическо изнудване и икономически заплахи”.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.