Ройтерс: В Анево са тествали оръжие за сирийската опозиция

Американските граждани, които пострадаха при взрива на полигона на ВМЗ-Сопот в Анево, са тествали оръжие за сирийската опозиция, бореща се срещу „Ислямска държава“. Това съобщи Ройтерс, позовавайки се на  свои източници в американската армия. Тримата са били доставчици на оръжие,

а инцидентът е станал по време на тестване на гранатомет, допълва агенцията, цитирана от Vesti.bg.

Според представителя на американската армия, запазил анонимност, доставчиците подготвяли сделка за закупуване на оръжия за САЩ, които да участват в обученията на умерената опозиция в Сирия за борбата срещу „Ислямска държава“.

От Ройтерс не са открили за коментар пресцентъра на правителството, докато говорителят на министъра на отбраната е казал пред агенцията, че не е запознат с тази информация и не може да коментира.

Министърът на икономиката Божидар Лукарски заяви, че полигонът, където стана инцидентът, е бил нает от българската частна оръжейна компания „АлГънс“. Министерството обаче не е издавало разрешение на фирмата за износ или повторен износ на оръжия като гранатата, която е дефектирала.

От „АлГънс“ не са били открити за коментар, докато от посолството на САЩ в София са отказали такъв.

По-рано стана ясно, че двамата американци, които пострадаха при взрива, са транспортирани в болница в Германия.

На 6 юни Пловдивският окръжен прокурор съобщи, че при взрива на полигона в Анево става дума за инцидент при експериментална стрелба на граната.  Окръжна прокуратура-Пловдив образува досъдебно производство по чл.123 от НК.  При инцидента е починал чужд гражданин – американски, други двама чужденци, единият, от които в критично състояние, и двама българи са в болница. Единият от ранените е канадски гражданин.  Няма данни чужденците да са търговци на оръжие, казаха от прокуратурата.
По договор с ВМЗ-Сопот те са имали възможност да участват в изпитанието на тези гранати с обучителна цел. Оръжията са собственост на друго дружество, но са се съхранявали във ВМЗ.
Единият от ранените български граждани е преводач, а другият инструкторът. Оръжието е било в ръцете на единия от чуждите граждани и при зареждане е настъпил взрив.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.