Ройтерс: Мораториумът за земята може да стане причина да се удължат ограниченията за работа на българите в страните от ЕС

Всяка ревизия на присъединителния договор на България може да бъде посрещната с реципрочни действия от страните членки на ЕС, включително с потенциално удължаване на изтичащата на 1 януари 2014 г. забрана български граждани да могат да работят постоянно в която и да е държава от съюза. Това съобщи във вторник вечерта агенция Ройтерс във връзка с  решението на парламента да бъде удължен мораториумът за продажба на земя на чужденци.
По-рано през деня говорителката на Еврокомисията по въпросите на вътрешния пазар Шантал Хюс заяви пред БНР, че при неспазване на общностното законодателство се пристъпва към наказателна процедура, която може да доведе и до съд.
Говорителката подчерта още, че Европейската комисия няма правомощия да разреши на България удължаване на мораториума и че ако страната ни иска той да остане в сила и след началото на идната година, ще трябва да получи съгласието на всички останали 27 страни от Евросъюза.
Това на практика означава преразглеждане на присъединителния ни договор и повторна ратификация от 28 държави членки.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.