Ройтерс: България е предпазлива за “Хизбула”

България ще представи още доказателства за това, че ислямистката групировка "Хизбула" стои зад атентата на летището в Бургас, при който загинаха петима израелски граждани, информира Ройтерс.

Новите доказателства би трябвало да убедят ЕС да постави ислямистката групировка в списъка на терористичните организации, допълва агенцията.

На 5 февруари България обвини "Хизбула" за атентата през юли м.г. Много европейски правителства обаче са

предпазливи относно налагането на санкции на групировката 

с аргумента, че това може да засили напрежението в Близкия Изток.

На 18 февруари София представи на външните министри от ЕС резултатите от разследването, като обвини за атентата "Хизбула". Дни по-късно обаче българското правителство подаде оставка заради масовите протести по повод икономическото положение в страната.

Марин Райков, оглавил назначения служебен кабинет, заяви, че България няма да инициира процедура в ЕС по вкарването на "Хизбула" в черния списък на терористичните организации. Някои страни от ЕС могат и да поискат това, но засега не са го сторили.

"Страните от ЕС не са убедени, че са налице достатъчно доказателства за участието на "Хизбула" в атентата. За България е от голямо значение консенсусът по този въпрос в рамките на ЕС", заяви Райков по време на визитата си в централата на НАТО.

"Разследването на атентата ще продължи. Ще продължим да работим много сериозно и активно. Ще представим необходимите доказателства. Но няма да сме тези, които ще инициират стартирането на процедурата по вкарването на "Хизбула" в черния списък", подчерта Райков.

Някои представители на опозицията в България считат, че страната

ще стане по-уязвима за нови терористични атаки,

ако стане причина за вкарването на "Хизбула" в черния списък.

"Хизбула" отхвърли обвиненията на София, считайки, че става дума за кампания срещу групировката, в дъното на която стои Израел.

Тел Авив е на мнение, че зад атентата в Бургас стоят "Хизбула" и Иран.

Техеран също отхвърли обвиненията и от своя страна обвини Израел в заговор, като приписа отговорността за взривяването на автобуса с израелците на еврейската държава.

В Европа единствено Холандия е поставила "Хизбула" в списъка на терористичните групи.

В черния списък на Великобритания е военното крило на организацията, като външният министър Уилям Хейг поиска това да бъде сторено и на ниво ЕС.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.