Роднина на Левски: Новият филм за него е подигравка с историята

Искам да забравя този филм. Видях един малък човек в лицето на Левски и на останалите образи, които бяха представени. Дълбоко съм потресена от тази четиричасова подигравка с историята, с българското. На няколко пъти очите ми се пълнеха със сълзи от обида и тъга. Много съм разочарована. Това каза Христина Богданова, прапраплеменницата на Васил Левски, пред bTV.

Филмът на режисьора Максим Генчев „Дякон Левски”, чиято премиера се състоя в понеделник разбуни духовете, като в социалните мрежи не спират дебатите за лентата с преобладаващо негативни коментари.

Един от най-силно критикуваните моменти от филма е този, в който Апостолът псува на майка. Вероятно е можел да ругае, но аз имам друг поглед за човешкия аспект на Левски, заяви Христина Богданова.

“Левски е толкова жив, интересен, вълнуващ образ, тук беше една мижитурка. Исторически абсолютно недостоверно. В днешния ден ми е изключително важно да си припомня за какво този човек даде живота си. Човек, син, брат, другар, родолюбец, вероятно е имал своите страхове и тревоги, но въпреки това е имал кураж и смелост да продължава напред. Делото му е незабравимо”, посочи Христина Богданова.

Тя обясни, че повече от 400 души са се свързали с нея и „не можете да си представите колко е важен Левски за хората”.

Той ни завеща да живеем достойно. Той казва, че на страната й трябват достойни хора, за да вървим към благоденствие. Не се чува във филма, че носи отговорността за всички българи. Аз не видях моя Левски в този филм – този, който нося в съзнанието си.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.