Родителите искат права за избор как да отглеждат децата си

Младото семейство на Силвия, Владимир и малката Ная са средно-статистическо българско семейство. Живеят в столицата, в средно-статистическия район Люлин. Не крещят, не буйстват. Протестират възпитано пред парламента, но твърдо. Защото имат своята гледна точка – убедени са, че сегашните управници все повече отнемат едно от най-важните човешки права – правото на свободен избор. Става дума за задължителната предучилищна, която управниците въвеждат за 4-годишните.
„Нямам нищо против нея, но не и да ми бъде налагана от държавата по този начин – чрез закон. Това е недопустимо. Аз имам право на свободен избор за това кой е най-добрият начин за отглеждане на собственото ми дете“, тихо, но твърдо заявява младата жена и втренчено ме гледа в очите. Питам Силвия до каква възраст би отглеждала Ная, която е първото й дете и още няма 2 години. „Докато имам финансова възможност“, лаконично ми отговаря младата счетоводителка, която сега е по майчинство.

Да се узаконят родителските кооперативи

Силвия протестира и заради друго – тя е част от онези родители, които искат да бъдат узаконени родителските кооперативи. Обяснява, че те сега са нелегални, санкциите са жестоки, но все повече родители предпочитат този начин на отглеждане за децата си – да образуват родителски кооператив, да наемат помещение, психолог и учители и сами да избират кой и как да възпитава и отглежда децата им.
Народни представители – може би тъкмо значението на думичката „представители“ трябва да си припомнят унесените в активна парламентарна дейност, преди да посегнат на най-човешкото право – това на свободен избор.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.