Робърт Кенеди: Не изключвам възможността г-н Путин да се окаже във война

„Много ни тревожат информациите от разузнаването, че руснаците струпват 25 хиляди войници по източната украинска граница. С това Русия цели или да се възползва от евентуална провокация, или да предизвика такава провокация в Украйна, така че украинското правителство да реагира и руснаците да отвърнат с военни средства. Ако руснаците го направят, това ще бъде явно нарушение на член 51 от Хартата на ООН. Дали Съветът за сигурност ще се задейства – не, заради правото на вето. Тогава топката ще е в полето на европейците и американците и те ще трябва да решат какво да правят. Това би било много трудно решение. Не знам какъв би бил изходът. Но съвсем не бих изключил възможността господин Путин да се окаже във война. И не бих искал да отгатвам, но е възможно той да не спечели тази война”.
Това заяви в предаването на БНР „Събота 150“ американският експерт Робърт Кенеди. Той обаче уточни, че САЩ нямат никакъв интерес от убиването на руснаци, Щатите нямат желание да се намесват в конфликт, в който се убиват руснаци в Украйна.
Кенеди определи като проблем в американската политика това, че администрацията на Обама изключи възможността за употребата на военна сила. Според експерта, това е накарало Путин да си помисли, че може да му се размине, ако навлезе в Източна Украйна.
„Аз лично никога не бих изключил военната карта, като част от външнополитическите инструменти, преговаряйки по който и да е въпрос, заяви Робърт Кенеди по БНР. Той заяви също, че санкции срещу няколко от близките до Путин олигарси няма да имат особен ефекти като цяло са нужни много по-тежки санкции, въпреки че „САЩ също ще пострада икономически, Централна и Източна Европа ще пострада, но това е по-добрият вариант, отколкото да се стигне до война. /…/ Според мен трябва да направим тези жертви – в противен случай бъдещето ни е под въпрос”, каза Кенеди.
„Как да се справим с този политически казус – парите говорят. Причината да има съпротива в Западна Европа и тук в България е, че в Русия са инвестирани много пари и интереси. В момента, в който те престанат да се инвестират там, Русия също ще започне да страда. Трябва да изберем – настоящето или бъдещето. Трябва да решим дали парите и днешните ни интереси ще диктуват нашето бъдеще”, изтъкна още Робърт Кенеди.
Снимка: БНР

Свързани публикации

1 Comment

  1. Гооолям експерт няма що!Аз пък питам кога САЩ ще заплатят за десетките съсипани държави и хилядите избити,къде с директни бомби,къде с цветни революции!

Leave a Reply

Your email address will not be published.