“Риск монитор”: Политиката се е срастнала с престъпността

В България има срастване на политиката с криминалния сектор, в резултат на което институциите не могат да си вършат нормално работата. Това коментира пред БНР изпълнителният директор на фондация “Риск монитор” Стефан Попов. Вече 10 години тя прави изследвания в сферата на вътрешния ред и сигурност, както и на борбата с корупцията.

Стефан Попов смята, че най-важната тема в България е вътрешният ред и сигурност. Според анализатора МВР е една от най-чувствителните зони за реформа. В МВР има над 60 хиляди души служители.

Такова чудо в ЕС няма! Това е най-нереформираното министерство. Никой не смее да го пипне, защото представете си, ако засегнеш интересите на 60 хиляди и техните семейства, това означава на избори да си загубил 200 хиляди гласа, например, даде пример Стефан Попов. После изтъкна, че сега вътрешният министър му е зам.-премиер във всяко правителство, а МВР е една суперсила в страната, с огромен бюджет, която е извън контрол. По думите на Попов, МВР трябва да бъде преосновано като национална полиция.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.