Русия наложи вето на проекторезолюция на ООН за Сирия

Русия отново наложи вето на проекторезолюция на Съвета за сигурност на ООН, за да защити сирийския президент Башар Асад, като блокира опит на Запада да осъди смъртоносната химическа атака в сирийския град Хан Шейхун, която се приписва на сирийския режим, предаде Ройтерс. В текста се искаше международно разследване на химическата атака и се отправяше призив към сирийското правителство да съдейства на това разследване.
Това е осмо вето на Русия в Съвета за сигурност по въпроси, свързани със Сирия.
Китай, който е налагал вето шест пъти на проекторезолюции за Сирия от началото на гражданската война в тази страна преди шест години, този път се въздържа, заедно с Етиопия и Казахстан. Десет страни гласуваха в подкрепа на текста. Против него освен Русия гласува и Боливия.
Сирия е готова да допусне експерти от Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) до базата й Шайрат, за да проверят дали там е съхраняван зарин, използван в химическата атака в град Хан Шейхун на 4 април.
В Съвета за сигурност на ООН постоянният представител на Сирия Башар Джафари съобщи, че до генералния директор на ОЗХО Ахмет Юзюмджу е адресирана писмена молба “да изпрати безпристрастна и професионална мисия в Хан Шейхун и на авиобазата Шайрат, за да се установи какво наистина се е случило”.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.