Рим все пак номинира Федерика Могерини за еврокомисар

Италия официално номинира външния си министър Федерика Могерини за член на следващата Европейска комисия, уточнявайки, че Могерини е кандидат за поста на върховен представител на ЕС за външната политика и сигурността, предаде Франс прес.

Премиерът Матео Ренци от няколко седмици настоява пред колегите си да предпочетат Могерини за наследник на сегашния европейски първи дипломат, британката Катрин Аштън.

Кандидатурата на Могерини обаче се натъкна на силна съпротива от някои източни държави членки, които смятат, че тя изпитва прекалено големи симпатии към Русия.

Полският премиер Доналд Туск номинира за същия пост в ЕК министърът на външните работи на страната Радослав Сикорски.

Сегашният български еврокомисар Кристалина Георгиева също е сред споменаваните като кандидати за този пост в новата Еврокомия, която ще бъде оглавявана от Жан-Клод Юнкер от ЕНП. Георгиева обаче още не е предложена официално от българските власти, въпреки че премиерът Пламен Орешарски обяви в Брюксел, че поддържа кандидатурата й.

Държавните и правителствените ръководители на ЕС ще се съберат на 30 август, за да се опитат да разпределят портфейлите в следващата ЕК, за чийто председател беше избран бившият премиер на Люксембург Жан Клод Юнкер.

По принцип решенията на срещите на върха се вземат с консенсус, така че за назначенията по върховете на ЕС ще се търси приемлив за всички страни членки компромис, отбелязва Франс прес.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.