Ричард Ран: „Досиетата от Панама” и данъчните шокове

Ричард Ран за ползата от офшорните зони и компании, които "всъщност допринасят за световния просперитет"

“Врявата около “Досиетата от Панама” предизвика логично призиви за по-голяма финансова прозрачност. Дори и ако сте човек със скромни средства, дали бихте бил съгласен правителството да знае всичко за вашите харчове? Хората в правителството винаги ще уверяват народа, че каквато и да е лична информация – за доходите, данъците и здравните досиета – ще бъде напълно защитена. Но това е лъжа”.

Това пише известният и в България американски икономист Ричард Ран (Програмата Ран – Ът от времето на Андрей Луканов…) в своя статия, е публикувана за първи път във вестник “Washington Times” във вторник, 12 април 2016 година и преведена и препечатена на сайта на Института за пазарна икономика.

В своя анализ Ран изтъква, че през последните няколко години най-съкровените тайни на правителството на САЩ, засягащи националната отбрана, персонала и данъчните досиета бяха хакнати или откраднати, а твърде често хора в правителството използват чувствителна информация за свои цели или за обща злоупотреба спрямо гражданите и дори за изнудване. Авторът цитира британския писател и адвокат Стенли Броуди, който казва: “Идеята, че данъчните и финансови данни, активи и богатство на всички трябва да бъдат отворени за проверка от света като цяло, трябва да бъде изречена гласно, за да види нейната абсурдност.”.

Ричард Ран защитава офшорните зони и компании. Според него добре управляваните финансови центрове индиректно оказват влияние над правителствата да предоставят съответните добри условия за живот и бизнес в замяна на данъчните приходи, които събират. По думите на Ричард Ран “може и да изглежда нелогично, но финансови центрове като Кайманите, които гарантират върховенството на закона и имат малко корупция, всъщност допринасят за световния просперитет чрез улесняване на правилното разпределение на капитала и осигуряване на необходимите убежища от корумпирани и престъпни правителства”.

(Можете да прочетете цялата статия на Ричард Ран на сайта на ИПИ)
————————————————————-
Ричард Ран (английски: Richard W. Rahn) е известен в България американски икономист заради изготвената под негово ръководство национална стратегия за преход към пазарно стопанство, информира Уикипедия.

Ран е бил вицепрезидент и главен икономист на Американската търговска камара по време на администрацията на Роналд Рейгън и все още остава верен привърженик на икономика на предлагането, малко правителство и класическия либерализъм (според американските критерии – либертарианизъм).

Днес Ричард Ран е председател на Института за глобален икономически растеж, който се стреми да следи изпълнението на реформите по икономическото развитие на страните по света. Председател е на надзорния съвет на българския тинк-танк ИПИ.

Често пише за “Вашингтон таймс”.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.