Президентът не е съгласен армията да охранява границите

Президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Росен Плевнелиев категорично се обяви против участие на Българската армия в охраната на границата, като мярка за ограничаване на миграционния натиск върху страната ни, и определи идеята като „меко казано недобра“. Първия си за годината коментар пред журналисти президентът направи, след като взе участие в ритуала за освещаването бойните знамена и знамената светини на Българската армия пред Паметника на незнайния воин в столицата.

„Идеята армията да бъде разположена на границата е недобра, неработеща и ще предизвика международни имиджови проблеми за България“, предупреди президентът. „Не бих допуснал Българската армия да застане на границата, когато от другата страна няма армия“, категоричен беше Росен Плевнелиев и определи като недопустимо границата със съюзническа държава да бъде пазена с военна техника. „Министерството на вътрешните работи трябва да намери сили и ресурси и те да му бъдат осигурени, ако няма такива, за да може да се справи със ситуацията по границата“, счита президентът.

В отговор на журналистически въпрос държавният глава заяви, че се надява да бъде възобновен дебатът за въвеждането на електронно, задължително и мажоритарно гласуване, като част от усилията да се даде шанс на милиони българи, където и да се намират по света, да упражняват правото си на глас и да отстояват мнението си по един демократичен начин. По отношение на идеите за възобновяване на задължителната военна служба, президентът подчерта, че е необходимо такива решения да бъдат вземани по възможно най-легитимен начин. През годината предстои президентската институция да бъде домакин на дискусии по проблемите на Българската армия, обяви още държавният глава.

Държавният глава Росен Плевнелиев очаква 2015-та да бъде година на много работа, на смислен труд, на много по-малко политическо противоборство и на повече съгласие.

„2015 година трябва да бъде година на неотложни реформи в секторите, които са в критично състояние. Надявам се в края на годината всички политици, в смирен и конструктивен тон, да кажат: бяхме полезни на народа и свършихме нещо смислено за нацията“, каза държавният глава.

Президентът изрази надежда трудните 2013 и 2014 година да не се повтарят повече.

„Вярвам, че подходът от края на 2014 година ни показва друг път, в който забравяме политическото противопоставяне, реваншизма, битката на всеки срещу всеки, на всяка цена и на гърба на народа. Надявам се през 2015 година политиците да покажат, че служат на народа, че познават дългосрочните приоритети на държавата“, подчерта държавният глава и призова политиците да покажат отношение към стратегическите документи, приети с пълен консенсус – Националната програма за развитие „България 2020“ и Споразумението за партньорство на ЕК с България до 2020 година.

Президентът напомни още, че през 2015 г. съвпадат предишният и новият програмен период за усвояването на средствата от ЕС. „Ще бъде крайно безотговорно, ако пропилеем тази година, в която имаме да усвояваме 5 млрд. лева от стария програмен период. Годината може да бъде добра за българската икономика, ако започнем изпълнението на заложените програми за усвояване на европейските фондове“, посочи държавният глава.

Снимка: president.bg

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.